Okt 052011

I våras dök det upp ett fantastiskt erbjudande på Facebookgruppen Förändra Skolsverige. Yvonne, en fd kollega, sökte genom sin syster en klass som ville samarbeta med Bonniers bokförlag. Snabb som en vessla tryckte jag på gilla-knappen och på den vägen är det.

Bonniers ville ha en år 8 som läste några böcker samt ville besöka Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, för att få träffa författarna. Strax efter höstterminsstarten fick 8A ett paket, ett stort paket, med Pojkarna av Jessica Schiefauers, Kär i kärleken av Lina Fors samt Fifteen love av Peter Barlach. Gemensamt tema för de tre böckerna är kärlek, ur olika perspektiv. De allra flesta har hunnit med att läsa en bok och några har påbörjat sin andra.

Eleverna fick möjlighet att ställa frågor till författarna och få tips och råd angående sitt skrivande. I början var de lite blyga, men flera tog mod till sig och vågade fråga inför mässpubliken. Dessutom var det flertalet som fick lite tid och mer enskilt, en pratstund med författarna på tu man hand. Peter Barlach signerade och gav ett par av eleverna sin bok.

När professionella delar med sig av sina erfarenheter, sitt liv och skrivtips, så tror i alla fall jag att det betyder så mycket mer än när de får respons ifrån tex mig som lärare. När de öppnar sig och delar med sig av sina liv – både bra och dåliga, svåra och lätta händelser – så väcker de tro och hopp att även de som ungdomar kan skriva.
//Malin, lärare i svenska

Elevomdömen om besöket:

”Jag tyckte att det var väldigt kul att höra författarna berätta om sina böcker och hur dem tänkte när de skrev böckerna. Böckerna blev mycket bättre när man hade träffat författarna. Jag trodde inte att det skulle bli så kul som det blev.”

”Jag tyckte att det var väldigt roligt och intressant att lyssna när författarna berättade om sina böcker.
När man läste på baksidorna av böckerna så lät dom jättekonstiga och tråkiga, men när som berättade själva, irl så lät dom skitbra :)”