Okt 222014

Hej!

Smedingeskolans år 9 är just nu mitt uppe i ett stort tematiskt ämnesområde om första världskriget. Eleverna jobbar med fiktiva karaktär som skriver brev under kriget. Brevskrivningen ger sedan en dubbel bedömning, både i svenska och i historia, helt enkelt ett bra sätt att få färre uppgifter men mer bedömning!

Några veckor före uppstarten av ämnesområdet fick en av Smedingeskolans lärare en idé om att skapa ett samarbete med en annan skola och via Facebook nappade Östraskolan i Malmö. Samarbetet startades upp med en gemensam Facebook-grupp för de undervisande lärarna samt ett skype-möte. I dagsläget byter nu Östraskolans nior och våra nior brev med varandra och ger varandra kamratrespons på breven. Några av de tankar som väckts hos eleverna på Smedinge är att det är betydligt lättare att ge respons till någon som man inte känner. Vi lärare är mycket nöjda med samarbetet och ser stora möjligheter i att jobba tillsammans med andra vid fler tillfällen!

Fortsättningsvis finns hela kursen om första världskriget på iTunes U för den som är intresserad av att ta del av upplägget. Förutom att skriva brev ser vi dokumentärer, läser fakta, reflekterar och läser skönlitteratur och ska se spelfilmerna Pojken i randig pyjamas och Boktjuven.