Dec 172014

I höstas startade vi en ny inriktning på Smedingeskolan som vi döpte till ”Drömprojektet”. Inriktningen bygger på att utveckla elevernas entreprenöriella förmågor och vi utgår från värdeord som mod, kreativitet, initiativ, engangemang och naturligtvis ska vi ha roligt på vägen!

Nu är vi mitt uppe i våra inriktningsdagar och det är kul som lärare att se hur projekten växer framåt, men också lärorikt att vissa drömmar och projekt har fått hitta nya vägar.

Hampus Johansson och Anna Mattsson i 9D arbetar tillsammans med skolledningen om att upprätta ett elevinflytande i rekryteringsprocesser av nya lärare. Igår besökte de rektor och elev på Onsala Montessoriskola, som redan har ett fungerande elevinflytande vid rekryteringar, för idéer och inspiration till projektet. Idag fortsätter deras arbete och i skrivande stund sätter de samman ett konkret förslag för Smedingeskolan. I januari har de ett avstämningsmöte med våra rektorer.

Hanna Sundqvist i 6A har författardrömmar och har sedan starten av ”Drömprojektet” arbetat med sin egna bok. Boken handlar om en flicka som bor i Paris, men hennes familj har en stor hemlighet… Hanna har kontaktat Johanna Thydell och hoppas på att få träffa henne för att prata mer om författarskapet. Vi ser framemot att få läsa Hannas bok!

Det finns flera elever i ”Drömprojektet” som vill arbeta med välgörenhet och hjälpa utsatta människor, gruppen med Sandra Berntsson 9A, Anna Lindfors och Weronika Breska 9D, har inlett ett samarbete med ”Barnens Ambassad i Ukraina”. I februari kommer de att ha en insamling för Ukrainas gatubarn, mer information om hur DU kan hjälpa till kommer i januari!

Hästtjejer finns det gott om i Fjärås och Elvira Ström, Matilda Norberg och Isabelle Börjesson i 8C och Marika Yngvesson 9C och Victoria Edlander 9A driver fram en egen clinic. De har bokat en av Sveriges bästa ryttare, Emma Emanuelsson och har även stora planer på att en känd hästbloggerska ska hålla en föreläsning i samband med clinicen. Datum är spikat till den 25 maj och i vår får ni ta del av mer information här på bloggen.

Albin Kjellman, Anton Larsson 8A och Pernilla Elgan 8B, har en dröm om en resa till Stockholm. För att förverkliga sin dröm om huvudstaden har de arrangerat ett disco på Elektronen i Kungsbacka och planerar fler discon i vår samt försäljning av olika saker. I Stockholm planerar de att bland annat besöka riksdagen. Även i 6:an drömmer de om en resa till Stockholm och gruppen med Elin Hemmingsson, Kimberly Scheffel, Olivia Benettsson 6B och Julia Westerberg 6A har kommit lång i sin reskassa genom bland annat ett arrangerat disco, försäljning av kakor, delat ut reklamblad samt arbete i lokala matbutiken Tempo. De har fler arbeten på gång och drömmarna om Stockholm lever vidare! Två spännande projekt med många drivna elever!

Idag är flera grupper på studiebesök, så mer om dem i nästa blogginlägg!

God Jul & Gott Nytt År!
Veronica