Jan 282015

Igår var det Förintelsens minnesdag och 70 år sedan fångarna från Auschwitz-Birkenau släpptes fria. Det uppmärksammade vi på Smedingeskolan genom att låta våra elever i år 9 få ta del av bildspel, en utställning av Levande historia samt ett besök på Kungsbackas biograf. Utställningen byggde på korta berättelser av förintelseöverlevare, folkmord genom tiderna och historien om Raoul Wallenberg. Vi har under hösten och vintern arbetat med första världskriget, mellankrigstiden och andra världskriget. De flesta av klasserna håller på och avsluta sina arbeten om andra världskriget. De har byggt upp stor förförståelse och läst både skönlitterära verk som ”Pojken i randig pyjamas”, ”Boktjuven” och ”1984” men också sett dokumentärer, läst historiska böcker mm. Gårdagen avslutades med att vi åkte in till biograf Facklan i Kungsbacka där de visade filmen Schindler’s list för oss. Idag har vi efterarbetat filmen med diskussioner mm. Vi lärare är stolta över de reflektioner som gårdagen väckte hos våra elever.

Nästa vecka får våra nior möjligheten att lyssna på förintelseöverlevaren Mietek Groscher som kommer till Smedingeskolan och föreläser för dem. I samband med att Mietek kommer hit får även vårdnadshavare möjlighet att lyssna på honom. Ni är välkomna på tisdag 3/2 kl. 18.00 och vi tar ett inträde på minst 50 kr som går till att plantera träd i Israel i Mieteks namn. De elever som vill skänka en slant kan göra det på onsdagens föreläsning. Vi rekommenderar starkt att vårdnadshavare till elever i år 9 kommer hit på tisdag!