Mar 262015

I tisdags var det dags för den stora finalen i NextUp Väst inne på Universeum. Klass 8C och 8D har under årets första månader arbetat med två case, ett från Telia och ett från Hogia. I slutet bildades ett lag med fyra tjejer och en kille som skulle representera Smedingeskolan och presentera våra bidrag för juryn.

I caset från Telia handlade det om sjukvård på distans och vårt bidrag var en Smart-watch för kommunikation och nödläge samt att den även kan mäta blodtryck, puls mm. I det andra caset, från Hogia, handlade det om att komma fram till en teknisk lösning för att konsumenter lätt ska få tillgång till hur t.ex. kläder har tillverkats. Lösningen var en QR-kod för att användas med antingen mobil eller scanner. Vårt tävlande lag gjorde två grymma presentationer som imponerade på juryn och inför finalen visade det sig att vi vunnit med båda bidragen!

Vi gick vidare till final tillsammans med två skolor till, Örby skolan och Frillesåsskolan. Då fick laget två timmar på sig att komma på en lösning till ett case som handlade om äldrevård, demens och hur unga ska lockas in i yrket med hjälp av teknik. Vårt lag kom fram till en lösning som bl.a. innebar mer fysisk och psykisk aktivitet, minnesträning, digitala väggar och att både yrkespersonalen och skolungdomar får lov att delta i aktiviteter också.

När vinnaren skulle koras lästes följande motivering upp ”En väl genomarbetad presentation som utstrålar självsäkerhet och glädje. En imponerande systematik i arbetsprocessen, där gruppen tänkt förebyggande och integrerat unga, släktingar och de dementas perspektiv. En tydlig vision där de förenar medmänsklighet med ny teknik”. Vinsten på 25 000 kronor gick till Smedingeskolan och klasserna 8C och 8D!

Vi lärare är mycket stolta över elevernas presentationer och deras hårda arbete. Ett mycket givande arbete ur både perspektivet gemenskap och lärande!