Apr 172015

Igår hade Drömprojektet besök av entreprenören Felicia Margineanu för föreläsning och workshop kring hur du utvecklas som en entreprenör. Felicia berättade för ungdomarna om sin resa som började på Sergels Torg år 2010 då hennes frustration över att SD tagit sig in i riksdagen ledde till ett Facebook-evenemang som lockade nära 10 000 människor till Sergels Torg. Idag titulerar Felicia Margineanu sig som föreläsare, social entreprenör och författare. Sedan den där septemberdagen 2010 har Felicia varit beviset att oavsett ålder kan du göra din röst hörd.

En av de första sakerna som Felicia nämnde för eleverna var att nätverk = nyckeln till framgång. Det är så sant och det är mycket det som Drömprojektet försöker arbeta utifrån, att ta kontakt med samhälle och näringsliv och på det viset överbygga klyftan mellan skola och samhälle. Eleverna fick diskutera vad som kännetecknar en entreprenör och de nämnde ord som driven, ambitiös, modig och social men kanske det viktigaste; Att våga ta sig ur sin comfort zone. Felicia instämde helt med eleverna och sa att vågar man ta sig ur sin comfort zone tillsammans med att tänka utanför boxen, då har man kommit långt! Det handlar i stor utsträckning om att fokusera på det som ger dig energi och inte det som tar energi.

Eleverna fick också möjlighet att göra några övningar tillsammans med Felicia. De fick diskutera klimatförändringen, skolmaten och fundera över vilken pryl som saknas i hemmet. Det blev en hel del spännande förslag som t.ex.
* ”Trapptåg”den briljanta idéen om att slippa gå i trappor. En stol som sitter i på en driven motor och tar personen uppför trappan. Stolarna sitter på rad och bildar ett tåg.
* ”Gurksåg”en maskin som man stoppar ner gurkan i för att slippa skala och skiva den.
* ”No name”En maskin som tar upp en från sängen likt när Kalle på Husvagnssemester får täcket smällande över sina fötter.
* ”Dammdosa”som bara samlar upp damm och därför är ljudlös. Den ska vara som en branddosa och ligga på t.ex. en hylla eller i soffan och på det sättet skilja sig åt från en luftrenare.
* ”Multisoffa” soffan har laddhörna för att ladda mobilen, inbyggt kylskåp och micro. För att motverka fetma kan den även innehålla träningsredskap.

Vi tackar Felicia Margineanu för hennes besök och avslutar det här blogginlägget med hennes vän Noelias citat ”KBK – Kör Bara Kör!”