Okt 092015

Ingen har kunnat undgå den pågående flyktingkrisen och det är idag över 50 miljoner människor på flykt, varav cirka 25 miljoner är barn. Här började 9C resa, i ett klassrum, på en SO-lektion, på en redovisning.

Nicole bestämde sig för att redovisa om flykten från Syrien och resorna över medelhavet. Hon berättade för sina klasskamrater om President Assad, IS och hur människosmugglare tar människor över medelhavet, om de ens kommer fram. Hon berättade om Aylan som dog i sin flykt och hur Europas befolkning möter flyktingarna. Klasskamraterna var helt fast, stämningen gick att ta på och diskussionerna gick varma. Vad kan vi göra? Hur ska vi göra? Människors lika värde diskuterades och kränkningarna av de mänskliga rättigheter som pågår.

Många tankar väcktes och veckan efter bestämde sig Kajsa för att fortsätta där Nicole slutade. Vad händer när flyktingarna kommer till Sverige? Hur fungerar det när man söker asyl? Vad är en god man? Det var frågor som Kajsa berättade om för resten av klassen. Hon berättade om hjälporganisationer som stödjer de flyktingar som kommer till Göteborgs Central och återigen fastnade klassen i diskussionsfrågan ”Vad kan vi göra?”.

Jag som lärare blir otroligt stolt när jag hör mina ungdomar diskutera och finna lösningar för medmänniskor och se deras empati, ödmjukhet, kunskap och mod är givande. Det hela har mynnat ut i att igår hade 9C en insamling av kläder och hygienartiklar för att nästa vecka ta sig till migrationsverket i Kållered och lämna ut kläder, skor, leksaker och hygienartiklar direkt till de behövande. Därefter är planen att Pay it forward i Kungsbacka ska få det som blir över eller att det ska skickas direkt till Syrien. Vi får helt enkelt se.