Apr 152016

Två grupper i årskurs 6 har blivit tillfrågade att vara referensklass åt Louise Westers kommande bok Den Ritande Mammans Tonårslexikon 2.0. Tillsammans med mig, Veronica, och Louise har eleverna arbetat med ungdomsspråk genom att översätta äldre texter till sitt egna språk, med förkortningar, ordval och även en del svordomar. Helt enkelt försöka avbilda ungdomsspråket. Utöver det har ungdomarna även haft i läxa att skriva ner alla ord som de förknippar som ”sina” vilka har skickats vidare till Louise. Ord (eller snarare förkortningar) som VGD (Vad Gör Du?), DD (Du Då?) och GG (Good Game) har nämnts. Men även en del nya ord som Bae (älskling, babe) figurerar mycket tillsammans med chilla, äkta bro (schysst kompis ) och bah (bara).

Förra veckan var Louise hos oss och ritade samtidigt som vi gjorde språkövningen, våra tre lokala tidningar nappade på nyhetsvärdet kring ungdomsspråk och var hos oss och skrev reportage (en av dem finns digitalt att läsa här). Senare snappade även P4 Radio Halland upp vår uppgift och var på besök hos oss och intervjuade lite elever. Här kan du lyssna på inslaget.

Igår fick vi även besök av SVT Halland som både intervjuade samt lät elever läsa upp sina ord och texter. Det inslaget har inte visats i TV ännu men vi återkommer med en länk till det.

För den som vill läsa mer om Ritande Mammans Tonårslexikon 2.0 vänd er till Louises Facebook-sida.

Tack Louise Wester för att du tänkte på mig när du sökte referensklass till ditt Tonårslexikon!
//Veronica

Louise får hjälp med ungdomsord

Vi har fått en extrauppgift kring Hemsöborna

Louise tecknade samtidigt som eleverna redovisade sina texter