Apr 212016

Under måndagen utsattes ett av Sveriges kärnkraftsverk för ett terrorhot. Ett okänt antal personer bröts sig in på området. Regeringen är underrättad. Just nu håller justitieutskott på att arbeta fram ett eventuellt lagförslag huruvida intrånget ska straffregleras.

Ja, nu kunde detta vara verklighet och det var det nästan. I måndags var klass 7A i Stockholm, på Demokrativerkstaden. De fick agera politiker och lösa ovanstående spörsmål. Utfallet blev följande: Sveriges riksdag beslöt att inte lagstifta ovanstående handling som ett terrordåd.

image

Under nästan två timmar fick de argumentera, diskutera, förhandla och tillslut komma fram, efter röstning, till att det inte skulle anses som ett terrordåd.

image

Som pedagog i klassen och just i svenska och so, kan jag bara luta mig tillbaka och njuta. Jag kunde bocka för flera olika måluppfyllelser på Unikum, bara genom att iakta och lyssna på dem. Det är inte lite stolthet som bubblar inom mig.

image

När vi ändå var i Stockholm passade vi på att fylla tre dagar med kultur och naturhistoria. En historisk spökvandring genom gamla stan kan varmt rekommenderas. Här betättadedes det om Stockholms blidbad, hur Stockholm blev Stockholm. Om våra kungar och drottningar. Besöket slutade med frågan varför. Varför? Ja det svaret får du om du går vandringen.

image

Ett besök med guide på Vasamuseumet var lärorikt, samt Naturhistoriska riksmuseumet med Cosmonova. Livrustkammarens alla montrar var fyllda av kungliga artiklar och källaren full av vagnar, och tänk – vi fick just ytterligare en prins.

Vad gör vi nu av alla bilder och filmer? Var bara lugna. Detta kommer att bli film. Filmer på svenska eller engelska, textade med engelska eller svenska. Dessa skickar vi sedan ner till Marocko och Darna, för att dela med oss till gatubarnen där och till deras utbildning.

Varför?
Därför!

Från en mycket stolt pedagog!//Malin